Verschillende documenten dragen bij aan de ‘line of sight’. Zoals het assetmanagementbeleid en het strategisch assetmanagementplan (SAMP) met de onderliggende assetmanagementplannen. Maar hoe geef je hier invulling aan?  

Het assetmanagementbeleid omvat de principes en waarden van je organisatie ten aanzien van assetmanagement. Het maakt duidelijk wat je belangrijk vindt, waar je voor staat en daarmee geeft het richting aan de activiteiten binnen assetmanagement. Van jou, je organisatie en de contractors die voor je (willen) werken. Wij kunnen je helpen om het assetmanagementbeleid op te stellen in een workshop.

Het strategischassetmanagementplan (SAMP) legt de basis voor de implementatie en verbetering van assetmanagement en zorgt voor afstemming tussen verschillende niveaus en afdelingen die raken aan assetmanagement. Het SAMP gaat over de vertaling van de organisatiedoelstellingen naar de assetmanagementdoestellingen en is daarmee de grens tussen strategisch en tactisch niveau in de organisatie. Het geeft richting aan de gewenste en huidige prestatieniveaus van de portfolio aan bedrijfsmiddelen en de belangrijkste risico’s, de assetmanagementstrategie en ontwikkelrichting van de organisatie, hoeveel dit gaat kosten om dit alles te realiseren en wat het gaat opleveren.

De onderliggende assetmanagementplannen, ook wel eens beheerplannen genoemd, hebben een vergelijkbare inhoud, maar meer gedetailleerd en dan voor groepen gelijkwaardige assets of arealen. Hiermee maakt de verantwoordelijke beheerder of assetmanager voor zijn/haar areaal duidelijk wat de plannen voor de nabije toekomst zijn. Uiteraard zijn de assetmanagementplannen in lijn met het SAMP, maar kun je ook de verbinding leggen met persoonlijke ontwikkelplannen van betrokken medewerkers. Wij helpen je met het opstellen van een SAMP of de onderliggende assetmanagementplannen.

Assetmanagement beleid of SAMP opstellen?

Neem contact op met Diederik!

ir. Diederik van Leeuwen

Technical Director

diederik.van.leeuwen@iesbv.nl