Het benutten van Data en Digitale technologie

Heeft jouw organisatie een digitale strategie en ben je zoekende wat dit kan betekenen voor het beheer van je assets? Of zie je zelf kansen om gebruik te maken van data om meer inzicht in de gezondheid van je assets te krijgen? Of heb je de kansen al wel in beeld, maar lukt het niet om op te schalen? Grote kans dat je dan in de fase van digitale transformatie zit, net als veel andere bedrijven. IES helpt om digitale technologie geen doel zichzelf te laten zijn, maar een middel om de assetmanagement doelstellingen te behalen. 

Waarom het belangrijk is om kritisch te zijn op digitale technologie

Big data en een enorme rekenkracht hebben gezorgd voor een nieuwe technologische revolutie (ook wel industrie 4.0). Data als de nieuwe grondstof, die zelflerende modellen voeden en hiermee een nieuwe digitale werkelijkheid kunnen vormen; de Digital Twin. In potentie biedt dit veel mogelijkheden, maar voordat je het weet is de hoeveelheid assets om te managen verdubbeld: een fysieke en een digitale variant! Het managen van een digitaal asset landschap vergt bovendien andere competenties en nieuwe kwetsbaarheden worden geïntroduceerd. Deze 4.0 technologie is in potentie een fantastisch nieuw stuk gereedschap in de koffer, maar het is dus wel belangrijk dat je weet wanneer en hoe je het gebruikt. Oftewel, het is belangrijk om er kritisch op te zijn. En dat vraagt om voldoende begrip van dit domein. 

Industrie 4.0 in historisch perspectief 

Een kort historisch perspectief: de Industrie 3.0 revolutie (proces- en kantoorautomatisering) heeft centralisatie en beheer op afstand mogelijk gemaakt. Een nadeel van de centralisatie efficiency, is het ontstaan van afdelingen, zoals beleid, projecten, operatie en onderhoud, die de neiging tot eilandvorming hebben. De introductie van assetmanagement, als samenwerking tussen deze eilandjes, is in feite de reparatie hiervan. Historisch heeft elke afdeling ook een eigen automatiseringssysteem om het werk te managen (ERP, EAM, PLC/SCADA, GIS etcetera). Industrie 4.0 maakt het mogelijk om ook deze technische muren weg te halen en is hiermee een essentiële stap voor professioneel assetmanagement. In aanvulling hierop worden de assets op zichzelf ook steeds slimmer, hetgeen in potentie een basis biedt voor nog betere assetmanagement beslissingen. 

De valkuil van digitale technologie 

De grote uitdaging bij het benutten van de kracht van digitale technologie is dat een digitale transformatie van het bedrijf onvermijdelijk is. De valkuil voor veel bedrijven is op dit moment de “Proof of Concept trap”. Oftewel, veel goede ideeën en werkende oplossingen die echter niet zijn op te schalen. Wat nodig is, is een digitale infrastructuur (hardware, software, competenties) die toepassingen voor assetmanagement-optimalisatie ondersteunt. Dat vraagt om een vereenvoudiging van het applicatielandschap, een (asset) informatiemodel en een samenwerking tussen IT (Information Technology), OT (Operational Technology) en ET (Engineering Technology). In een dergelijke context zijn asset engineers en managers daadwerkelijk in staat om extra waarde te creëren met nieuwe data-gedreven toepassingen die schaalbaar en beheersbaar zijn.  

Maatwerk in digitale transformatie 

Bij IES begrijpen wij dat een digitale transformatie echter geen doel is, maar een middel om als organisatie te verbeteren. De diepgang en snelheid van een transformatie hangt af van vele factoren, zoals van de kritikaliteit van de assets, de kritikaliteit van het personeel, de beschikbare digitale competenties, de volwassenheid van asset informatie management, de tevredenheid over vorige automatiseringsprojecten en vele andere factoren. Dit is de reden dat 70% van alle digitale transformatieprojecten mislukt (bron: McKinsey)! Maatwerk is dus vereist. Bij IES begrijpen we waar organisaties staan en brengen we samen in kaart waar ze naar toe willen en op welke snelheid. Wij hebben verstand van assetmanagement, asset informatiesystemen en (digitale) verandering. Wij vervullen hiermee een verbindende en leidende rol in digitale transformaties en impliciet hiermee het benutten van nieuwe technologie voor beter assetmanagement.  

Dit zorgt voor:

  • Inzicht in gezondheid van de meest kritische assets of systemen 
  • Kansen van digitalisering benutten in plaats van bedreigingen te zien 
  • Meer uitlijning tussen afdelingen (Line of Sight) 
  • Beter geïnformeerde besluitvorming 
  • Betere samenwerking tussen afdelingen 
  • Weloverwogen investeringen in data-gedreven applicaties. 

IES helpt om zin en onzin te scheiden

Samenwerken met IES? Aan de hand van jouw wensen bepalen we samen de stip op de horizon. De weg daar naartoe verschilt per vraagstuk en daarom is onze aanpak altijd maatwerk. Wij geloven in de kracht van de mensen achter de techniek. En we houden altijd onze ogen op de bal: het leveren van beter inzicht. Door de aandacht voor het menselijke aspect realiseren we samen een blijvende verandering in jouw organisatie. 

Voor deze dienst zetten wij onder andere in:

  • Digitale volwassenheidsmeting en assetmanagement volwassenheidsmeting 
  • Asset Informatie Strategie (eigenaarschap, rollen en verantwoordelijkheden, interne– / externe deling, veiligheid) 
  • Asset Informatiemodel 
  • Business case data-gedreven toepassingen 
  • Basis op orde in het data- en applicatielandschap 
  • Leveranciersselectie 
  • Verbeteren data kwaliteit 

Meer weten? Arjen van Bruchem vertelt je vrijblijvend graag meer.
Neem vandaag nog contact op

Meer weten? Arjen van Bruchem vertelt je vrijblijvend graag meer.

Neem contact op met Arjen!

Arjen van Bruchem

Principal Consultant

arjen.van.bruchem@iesbv.nl