2020: Samen op afstand

2020 Samen op afstand

Bijna traditiegetrouw met de kerstlichtjes om ons heen kijken we vanuit onze thuiswerkplek terug op het afgelopen jaar. Wat blijft er over van dit gekke jaar?

We kunnen er niet om heen, 2020 is niet het jaar geworden waarop we hadden gehoopt. In deze post kijken we kort terug naar wat er afgelopen jaar gebeurde en welke positieve dingen we hiervan mee nemen!

Niet zoevend maar zoomend het land door

Veel van ons werk speelt zich af bij opdrachtgevers op locatie. Samen zetten we stappen naar een betere of mooiere assetmanagementorganisatie. Dit betekent voor ons vaak best wat kilometers in de auto of de trein. Soms voor een hele dag, maar vaak genoeg ook voor slechts een paar effectieve uurtjes. Sinds Covid-19 de hele wereld thuiswerkt, ervaren we dat we onze opdrachtgevers ook goed kunnen helpen op afstand. Op een normale werkdag kan het nu zomaar zijn dat je ‘s morgens start in Zeeland om na een intern overleg op kantoor te eindigen in Limburg. Alles uiteraard volledig vanuit het thuiskantoor. Niet al ons werk kan op afstand, maar veel afstemming en samen werken aan documenten en presentaties kan prima online. We ervaren dat we de contactmomenten korter en frequenter houden. Hierdoor is er tijd om het ‘huiswerk’ te maken en na te denken en dat komt de kwaliteit ten goede zonder dat we er echt langer over doen.

Training op afstand

De afgelopen jaren stond er wekelijks wel ergens een trainer namens IES voor een klas om iets over assetmanagement te vertellen. Soms wel op 3 of 4 verschillende plekken tegelijkertijd in verschillende landen! Ook dit jaar was de agenda goed gevuld. Wat begon met een training waarbij we ongemakkelijk geen handen gaven, maar voeten of ellebogen. Dat veranderde al snel in niet meer bij elkaar komen en zoeken naar een passende oplossing.

De kracht van onze trainingen zit in de onderlinge interactie tussen de deelnemers en het groepsgewijs oefenen met de assetmanagementprincipes. Even een trainer voor een webcam zetten om het verhaal te vertellen kon dus niet zomaar. Samen met onze opdrachtgevers hebben we naar oplossingen gezocht en gevonden. Online halve dagen training, met virtuele break-out-rooms om de onderlinge discussies te faciliteren. Al is het niet hetzelfde als samenkomen, het werkt en de terugkoppeling die we krijgen van de deelnemers is positief!

De blijvertjes?

Als straks de wereld weer verder gaat na Covid-19, wat blijft er dan hangen? Helemaal terug naar het oude normaal voelt niet helemaal logisch. We hebben gemerkt dat sommige veranderingen ook goed zijn.

Voor ons zal zeker blijven dat ons trainingsaanbod ook online zal blijven bestaan en zullen we vaker kort trainingen online of hybride aanbieden. Maar we gaan verder. Begin 2021 zal onze vlaggenschip training ‘IAM Certificate in Asset Management’ volledig als e-learning beschikbaar zijn in het Nederlands en Engels. Later in 2021 volgt ook een Duitstalige versie. Deze e-learning hebben we samen met de Zwitserse spoorwegen SBB ontwikkeld. Met deze e-learning kun je je geheel op eigen tempo voorbereiden voor het Certificate examen. We zullen deze e-learning ook gaan gebruiken in onze 5-daagse klassikale ‘IAM Certificate in Asset Management’ trainingen, waardoor we in de lessen naast de theorie nog meer tijd kunnen besteden aan de praktische aspecten van het implementeren van assetmanagement.

Wij zullen naar verwachting ook deels vanuit huis blijven werken en een deel van onze ondersteuning op afstand aanbieden. Of het nu gaat om een kort kennismakingsgesprek of juist inhoudelijke coaching, begeleiding of training, het kan virtueel, op locatie of in hybride vorm.

We hebben er zin in!

Iedereen heel goede feestdagen toegewenst en graag tot volgend jaar.

Meer weten?

ir. Diederik van Leeuwen

Technical Director

diederik.van.leeuwen@iesbv.nl