Assetmanagement Schiphol kan goedkoper

Schiphol

Als derde luchthaven van Europa verwerkte Schiphol in 2019 ruim 70 miljoen passagiers. Een snelle doorstroom van deze enorme hoeveelheid mensen lukt alleen met slimme oplossingen voor de security lane, de verplichte veiligheidscontrole voordat je gaat vliegen. Denk aan de bekende veiligheidspoortjes en de screening van je handbagage. Allemaal IT-gedreven. De afdeling Schiphol IT en dan specifiek team MSS is verantwoordelijk voor het onderhoud van al deze voorzieningen.

Schiphol CT-scan

Bron: Schiphol

Opdracht

In de zomer van 2019 kwam bij IES de vraag binnen mee te denken over het inperken van de operationele en kapitale uitgaven van het IT-beheer op Schiphol. Waarom lopen de budgetten op? Welke stakeholders bemoeien zich eigenlijk allemaal met de aanschaf en het beheer van scanners en andere assets? Hoe sluit je ITIL en assetmanagement beter op elkaar aan? En wie mag je waar op aanspreken?

Resultaat

Van alle IT-gedreven assets in het beheer van team MSS heeft IES de kosten in kaart gebracht in een dashboard. De resultaten vormen de basis van een nog te schrijven beleidsdocument met aanbevelingen op het gebied van o.a. levensduurmanagement. Corona zette het project eind februari 2020 on hold.

Wel ligt een aantal oplossingen in de week. In de pipeline: een door IES ontwikkelde tool dat per asset het aantal storingen bijhoudt en alle informatie op 1 plek brengt om zo een beter overzicht te geven, zodat je preventief onderhoud kunt plegen. De tool is er ook om kosten te voorspellen zodat die op tijd kunnen worden bijgestuurd.

Aanpak

IES heeft sinds oktober 2019 maandelijks een brainstormsessie georganiseerd, geleid door Jan Mens, directeur van IES, die zelf lange tijd werkzaam is geweest op Schiphol. Tijdens deze bijeenkomsten heeft IES samen met diverse assetmanagers van team MSS de problemen in kaart gebracht. De resultaten zijn in een matrix verwerkt. Na groen licht kan een doorstart worden gemaakt, waarin bovengenoemde tool wordt ontwikkeld en het beleidsdocument aan Schiphol wordt aangeboden.