Enpuls kan vliegende start maken dankzij assetmanagement-roadmap op maat

Enpuls Warmte Infra is een onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep uit ’s-Hertogenbosch. Om goed voorbereid te zijn op de ontwikkeling en aanleg van toekomstige warmtenetten is een van de eerste zaken die Enpuls op orde bracht de assetmanagement-organisatie. Die wordt vanaf nul opgebouwd. Daarvoor deed manager Mark Bouw een beroep op Jan Mens van IES Asset Management. Die hielp bij het opstellen van een pragmatische roadmap op maat. Zodoende kan Enpuls straks een vliegende start maken. 

Warmtenetten worden gezien als een belangrijk middel in de energietransitie. Ze verminderen de uitstoot van CO2 en maken Nederland minder afhankelijk van aardgas. Enpuls Warmte Infra helpt gemeenten en provincies publieke, betaalbare en schaalbare oplossingen te realiseren door deze duurzame warmte-infrastructuur mogelijk te maken. Naar schatting een derde van de Nederlandse woonwijken wordt in de toekomst op die manier van warmte voorzien.

Uniform assetmanagement

Enpuls Warmte Infra is onderdeel van het regionale netwerkbedrijf Enexis Groep, waarmee het over meer dan honderd jaar ervaring in netwerkbeheer beschikt. Het kan gemeenten en provincies begeleiden vanaf de planvorming tot en met de ontwikkeling en uitvoering en in opdracht van publieke eigenaren betaalbare en open warmtenetten realiseren, beheren en onderhouden. 

IES Asset Management heeft Enpuls geadviseerd bij het opzetten van een assetmanagement-bedrijfsvoeringsmodel. Mark Bouw kon daarvoor een beroep doen op de expertise van Jan Mens, Directeur bij IES Asset Management. “Jan heeft ons geholpen om te komen tot uniform assetmanagement, dat we in de toekomst voor alle warmtenetten waar wij in Nederland bij betrokken raken op een uniforme manier kunnen inrichten.  Dat brengt efficiëntie met zich mee en verhoogt de kwaliteit.”

Vakmanschap

Het contact met IES ontstond na een LinkedIn-bericht van Jan Mens. Mark vertelt: “Jan en ik hebben een gedeelde achtergrond. Jan is ook beroepsmilitair geweest. Jan diende bij de marine, ik bij de landmacht. We zaten beiden in een groep voor oud-militairen.” 

Na een ontmoeting nodigde Jan Mark uit voor het jaarcongres van IAMnl in Eindhoven dat hij mede had georganiseerd. “Hij vroeg of ik daar iets over warmtenetten kon vertellen. Dat heb ik met veel plezier gedaan. In de voorbereidende gesprekken die we daarover hadden, was ik onder de indruk van Jans vakmanschap op het gebied van assetmanagement, maar ook van de pragmatische manier waarmee hij ermee omgaat.”

“Toen maakte ik de link met wat wij aan het doen zijn”, vervolgt Mark. “Ik besefte: dit is precies wat we nodig hebben. Iemand die ons vertelt hoe een roadmap eruit zou zien als je van scratch af aan assetmanagement gaat inrichten voor een bedrijf. Want dat is eigenlijk de unieke situatie waarin wij zitten met Enpuls en in Nederland… Wij gaan warmteprojecten opstarten en warmtebedrijven inrichten.”

Voorsorteren

Want er moet de komende jaren veel gebeuren om de ambities in Nederland waar te maken. Het doel is dat het aantal woningen dat is aangesloten op warmtenetten meer dan vervijfvoudigt, van bijna 500.000 nu naar 2.600.000 in 2050. 

Als specialist binnen de Enexis Groep heeft Enpuls de potentie en expertise om gemeenten en provincies daarbij te ondersteunen. Het Wetsvoorstel collectieve warmte regelt onder meer dat warmtebedrijven, zoals voor stadsverwarming en grote warmtetransportnetten, voortaan voor meer dan 50 procent eigendom zijn van publieke partijen. De uiteindelijke wet gaat waarschijnlijk in 2025 in.

“Daar zijn wij op aan het voorsorteren”, aldus Mark. “We bereiden ons voor op onze rol ten behoeve van de nieuwe integrale warmtebedrijven, die dus in meerderheid in publieke handen moeten zijn. Belangrijk is dat ze op een heel efficiënte manier gaan werken, en dus ook dat er slim wordt geïnvesteerd in de infrastructuur. Die moet 30, 40, 50 jaar operationeel zijn. Daar moet je nu al rekening mee houden bij wat je bouwt en aanlegt. Dan moet je wel zorgen dat de data in orde zijn, dat je de kwaliteit goed geborgd hebt en dat je transparant werkt.”

Praktisch en helder

Daar is evenwichtig assetmanagement voor vereist. “Jan heeft ons meegegeven: dat assetmanagement breder is dan alleen de bedrijfsmiddelen op zich. Hij heeft ons geholpen met het opzetten van de assetmanagement-organisatie, gekoppeld aan het bedrijfsmodel van Enpuls. We hebben hiermee inzicht gekregen in welke stappen we moeten nemen, welke volgorde we het beste kunnen aanhouden: waar we vandaag al mee kunnen beginnen en wat we later in de tijd kunnen oppakken. Een heel praktische en heldere opzet.”

Jan drukt zijn bewondering uit dat Enpuls al in zo’n vroeg stadium werk heeft gemaakt van de assetmanagement-organisatie. Mark noemt het op zijn beurt een groot voordeel dat ze die vanaf een greenfield-situatie kunnen opbouwen. “We hebben nu een organisatie waar een aantal mensen al betrokken zijn bij assetmanagement, maar nog niet echt een volledige assetmanagement-afdeling. Enexis heeft natuurlijk wel veel ervaring op het gebied van assetmanagement. Daar halen we veel informatie vandaan. Die kennis is gebouwd op honderd jaar ervaring met assetmanagement en systemen en processen die zo zijn gegroeid.”

Future proof

“Aan de andere kant kan daar ook ballast uit het verleden bij zitten. Of ze zijn bedoeld voor grote en complexe netwerken. Wij hebben te maken met een greenfield. Bij de inrichting willen we de leerervaringen uit het verleden meenemen maar wel iets opbouwen dat specifiek is afgestemd op warmtenetten én dat future proof is.”

De gedreven manager legt uit: “Je begint straks met één netwerk… op een gegeven moment heb je er drie of vier… en dat groeit uit naar misschien wel vijftig of nog meer. Dan is het zaak die netten op uniforme wijze te exploiteren. We willen dat op een goed onderbouwde en gestructureerde manier doen. Ook omdat we een publieke verantwoordelijkheid voelen. Daar hoort bij dat je de organisatie en processen verantwoord en transparant inricht.”

Een belangrijk moment zal zijn als de Wet collectieve warmte ingaat. “We gaan uit van 1 juli 2025. Dan moeten we er klaar voor zijn om onze rol op ons te nemen. De eerste stappen van het assetmanagementplan hebben we gezet, we zijn nu vooral bezig ons bedrijfsplan verder uit te werken.”

Meer weten?

ing. Jan Mens

Operations Director

jan.mens@iesbv.nl