Error: Contact form not found.
Neem contact op voor een kopje koffie.
Van den Herik Sliedrecht maakt serieus werk van het verder professionaliseren van zijn assetmanagement. Een belangrijk stap zette de waterbouwer dit jaar met de ISO 55001-certificering van het onderhoud van Sluis 1 in Assen. Daarbij werd de aannemer uit Sliedrecht begeleid door IES Asset Management.
Sluis 1 is onderdeel van de vaarroute Blauwe As, dwars door Assen. Van den Herik Sliedrecht heeft het opgeleverde kunstwerk ontworpen en gebouwd. De oplevering was in 2013. Sindsdien is de aannemer verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat contract loopt twintig jaar.
“We doen ook best veel grote onderhoudscontracten”, vertelt Iris Verboven, tot 1 oktober 2024 als Asset Manager werkzaam bij Van den Herik. “Vaak werken we dan in een combinatie met een partner. Dat is heel gebruikelijk in onze sector, want bijna geen enkel bedrijf heeft alle expertise in huis voor dergelijke omvangrijke projecten.”
“Doorgaans is die partner een groter bedrijf, dat al gecertificeerd is op het gebied van assetmanagement. Wij kunnen daarin meeliften en kennis opdoen hoe je dat organiseert en uitvoert. Zo ontstond bij ons de interesse: laten we zelf ook werk maken van ISO-certificering. Om zelf de kwaliteit te verbeteren en er klaar voor te zijn als een opdrachtgever ISO 55001 gaat eisen. Het zou toch zonde zijn als je dan niet kunt inschrijven op een project.”
Terwijl veel van de benodigde kennis van assetmanagement al wel in huis was bij Van den Herik. “Maar qua certificering begonnen we op nul”, blikt Iris terug. “De belangstelling bestond intern al langer. Ik heb het dus niet bedacht, maar door het onderhoudscontract van Sluis 1 werd mijn interesse gewekt.”
Iris kaartte certificering voor die opdracht aan en stelde voor een assetmanagement-opleiding te volgen (postbachelor hbo). Die heeft ze inmiddels afgerond. Ze was bereid zelf de kar te trekken.
Iris’ voorganger had al contact met IES Asset Management, dus was het logisch dat Van den Herik daar ook aanklopte voor de certificering. “Dat begon met een GAP-analyse. Die nulmeting gaf duidelijk aan waar we stonden en wat we nog moesten doen om het doel te bereiken.”
Door de focus op één, relatief klein project, konden Van den Herik en IES heel concreet en doelgericht te werk gaan. “We zijn eigenlijk gewoon gaan kijken wat de sluis inhoudt en hoe het onderhoud uitgevoerd wordt. We zijn een heel praktisch bedrijf… Ik had ingewikkelde en dikke documenten kunnen schrijven, maar dan gaat niemand ze lezen, of het is te theoretisch en dan hebben ze er nog niets aan. Dus kozen we voor een praktische insteek: we hebben gewoon alle onderwerpen doorlopen waaraan assetmanagement raakt.”
Dat het is gelukt om de omschrijvingen en voorschriften kort en concreet te formuleren, is ook een verdienste van IES, vertelt Iris. Op de eerste plaats door de kennis over assetmanagement, organisatiestructuren en de ervaring met dit soort trajecten. Maar ook door de aanpak die aansloot bij de cultuur van Van den Herik.
Matthijs Meijer, specialist in maintenance & reliability engineering, was namens IES betrokken bij het proces. Iris: “In een van de eerste gesprekken zei ik: ‘Ik houd niet van schrijven, dus ik ben niet zo lang van stof.’ Matthijs antwoordde: ‘Mooi, ik ook niet, en het is ook niet nodig.’ We zaten al snel op één lijn.”
Het certificeringstraject startte in april 2023. Namens Van den Herik was ook MT-lid Jeroen Terlingen nauw betrokken. “Hij zag ook in dat we veel baat zouden hebben bij de certificering”, aldus Iris. “Zijn inbreng was met name waardevol voor zaken op een hoger niveau binnen de organisatie, zoals de beleidsstukken.”
“Op een gegeven moment hebben we er nog een collega bij betrokken. Op de eerste plaats om een breder gedragen product te creëren, maar het was ook handig dat hij zaken kon overnemen toen ik halverwege door zwangerschap even eruit was.”
Van den Herik heeft een groot deel van de werkzaamheden voor de certificering zelf uitgevoerd. Matthijs begeleidde dat en hielp met het opzetten van de structuur.
“Wat voor ons best lastig is, is dat wij vaak assets van derden onderhouden. Dus wij zijn geen eigenaar. Dat heeft consequenties voor de diverse rollen in de certificering: waarop hebben wij precies welke invloed? Wat Matthijs dan bijvoorbeeld deed, was dat hij een plaatje voor ons maakte zodat het visueel werd hoe het nou precies zat. Heel verhelderend.”
IES hielp ook bij het opstellen van het Strategisch Asset Management Plan (SAMP). Dat is feitelijk de basis voor de implementatie en verbetering van assetmanagement en zorgt voor afstemming tussen verschillende niveaus en afdelingen die raken aan assetmanagement. Het SAMP vertaalt de organisatiedoelstellingen naar de assetmanagementdoestellingen.
“We hebben veel zelf geschreven. Matthijs was een dankbaar klankbord. Als het om heel specialistische onderdelen ging of we echt geen idee hadden wat we aan moesten met bepaalde voorschriften van de certificering, konden we altijd bij hem terecht.”
Van den Herik slaagde in juni 2024 met vlag en wimpel voor de audit. “Dat kwam mede doordat we in de basis ook heel veel details netjes hadden ingevuld. Daar konden we tijdens de audit dus direct antwoord op geven. Alle informatie was voorhanden en makkelijk vindbaar. En daarnaast waren de grote zaken ook gewoon prima op orde. Daar konden ze dan ook echt op doorvragen. Verder hadden we vorig najaar al een proefaudit gedaan. De aanbevelingen die daaruit kwamen hadden we uiteraard opgepakt. Zo konden we heel specifiek toewerken naar het eindproduct.”
De certificering is echter geen eindpunt, zegt Iris. “Nu gaat Van den Herik door. We hebben als doelstelling om nog twee projecten op het certificaat te krijgen, dus we gaan kijken of we contracten hebben die daarvoor in aanmerking komen. We willen ook assetmanagement gaan toepassen op ons eigen materieel. Dus er staat nog veel te gebeuren.”
"*" geeft vereiste velden aan
Sr. Consultant
matthijs.meijer@iesbv.nl