Fout: Contact formulier niet gevonden.
Neem contact op voor een kopje koffie.
Voor Ahold Delhaize ontwikkelde IES Asset Management in 2024 een tool om investeringsvoorstellen voor het mechaniseren van interne logistiek in distributiecentra beter te beoordelen. De tool ondersteunt bij het in kaart brengen van kansen en potentiële risico’s van kapitaalintensieve investeringen in het mechaniseren van interne logistiek. Daarnaast vertaalt de tool deze factoren naar een verwachte financiële waarde, waardoor investeringsbeslissingen beter onderbouwd kunnen worden.
Namens IES startte consultant Arjen van Bruchem in 2023 aan de opdracht. Die voerde hij uit met Martijn Jacobs, die projectmanager Infra Development is bij bol., een van de merken van Ahold Delhaize. Martijn is naast zijn rol bij bol. ook werkzaam voor de Group Focus Area Mechanization van Ahold Delhaize, dat ernaar streeft om de samenwerking tussen merken te versterken en kennisdeling te bevorderen op strategische gebieden zoals mechanisatie.
De Group Focus Area Mechanization houdt zich bezig met het ondersteunen van de verschillende Ahold Delhaize-merken in het mechaniseren en optimaliseren van de interne logistiek. “Op het moment dat een merk uit onze groep, bijvoorbeeld Delhaize, Albert Heijn of bol., wil investeren in logistieke capaciteit, moeten deze merken een investeringsvoorstel maken voor de raad van bestuur van Ahold Delhaize. Wij kijken en denken dan mee, we beoordelen het investeringsvoorstel inhoudelijk en geven ons advies daarover aan de board.”
Zodat de bestuurders van Ahold Delhaize goed en gedegen kunnen afwegen of de investering verantwoord en rendabel is. “Op C-level wordt voornamelijk de financiële waarde van de investeringsvoorstellen beoordeeld, met daarbij vragen zoals: loont deze investering? Wat is de return on capital?”
Martijn vertelt: “We hebben IES om advies gevraagd of er een manier is om niet alleen naar de investeringskosten te kijken maar ook naar andere aspecten, waarmee we de beoordeling van het investeringsvoorstel en uiteindelijk het advies kunnen verbeteren. Door bijvoorbeeld de langeretermijnkansen en -risico’s van zo’n investering beter te kunnen beoordelen.”
Bij het mechaniseren van interne logistiek gaat het snel om kapitaalintensieve investeringen en complexe projecten. De gemechaniseerde systemen bevatten veel innovaties en worden vaak op maat gemaakt en geïntegreerd in de bestaande systemen van een van de merken.
Arjen: “Als je voor de oplossing van een leverancier (een zogeheten system integrator) kiest, horen daar onder andere ook het onderhoud en de ondersteuning bij gedurende de levensduur van de mechanisatie. Je gaat een langdurig partnership aan en dan is het van belang om te weten met wat voor partner je in zee gaat. Net als in een relatie is het van belang om te weten wat de sterke en minder sterke punten van je partner zijn. Maar ook van jezelf; je moet elkaar aanvullen.”
“Het was de uitdaging om een tool te ontwikkelen om op één A4’tje aan de beslissers de kansen en risico’s van het partnership te laten zien, uitgedrukt in een financiële waarde”, legt Arjen uit. “Op die manier kies je voor een oplossing met de laagste levensduurkosten. En tegelijk brengt het ook het besef dat een innovatieve oplossing vraagt om vertrouwen en samenwerking; precies die zaken die bij partnership horen.”
Arjen heeft een model ontwikkelt dat bestaat uit acht competenties (onderhouds-, kennis-, asset-, contract-, stakeholder-, relatie-, risico- en business continuity-management). Deze competenties zijn benodigd voor volwassen partnershipmanagement. In de verschillende fasen van projectontwikkeling wordt dit model steeds verder gevuld, waarbij zowel de score van de ontvangende organisatie (de opdrachtgever) als die van de potentiële opdrachtnemers wordt bepaald door middel van surveyvragen.
Het vereiste competentieniveau hangt af van de complexiteit en innovativiteit van de gewenste oplossing. Vervolgens rekent het model de verschillen in vereiste en geboden competentieniveau om naar risico’s en vervolgens naar financiële waarde.
“Op deze manier hebben we uiteindelijk dat A4’tje gekregen waarmee zowel op een visuele manier als in financiële waarde, de risico’s en kansen van de verschillende oplossingen kunnen worden getoond. Het laat ook heel scherp zien aan welke competenties de ontvangende organisatie moet werken om een goede partner te kunnen zijn”, aldus Arjen. “Er zit vervolgens wel zoveel informatie achter dat je een aantal keren kunt doorklikken om bij de onderbouwing te komen.”
“Deze opdracht voelde wel een beetje als een afstudeerscriptie”, zegt hij. “Hoe maak je iets dat universeel van toepassing is op een situatie waarbij het onderhoud wordt uitbesteed, maar waarbij er heel veel verschillende knoppen zijn om aan te draaien: de complexiteit van de oplossing, de mate van innovativiteit, de volwassenheid van de ontvangende organisatie, de mate van uitbesteding, in hoeverre wil de opdrachtgever het risico in de markt leggen?”
“Er is best veel bestaand onderzoek en ervaring naar/met prestatiegerichte contracten, risicoallocatie en contractmanagement. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. En het is wel te gek dat als je iets hebt gebouwd en je gaat het testen dat er dan ook nog zinvolle resultaten uitkomen!”
“Deze tool is echt van meerwaarde. Zoiets was er nog niet.”
Dat is gelukt in het model van IES Asset Management, vertelt Martijn. “Daar ben ik zeer tevreden over. De tool geeft het gewenste inzicht in de risico’s en kansen van kapitaalinvesteringen in het mechaniseren van interne logistiek bij de verschillende merken voor de langere termijn en hoe zich dit vertaalt in financiële waarde.”
Martijn zegt tot slot: “De tool helpt risico’s bij grote intralogistieke investeringen in te schatten en die mee te wegen in een investeringspropositie. Dit vorm een meerwaarde voor investeringen. Ik ben blij dat we dit traject met Arjen en met IES zijn aangegaan.”
"*" geeft vereiste velden aan
Principal Consultant
arjen.van.bruchem@iesbv.nl