Geslaagde training helpt Van Oord om assetmanagement naar hoger plan te tillen

“Het is goed om af en toe uit de hectiek van de uitvoering en de contracten te stappen en met z’n allen na te denken over assetmanagement. Zodat alle neuzen in dezelfde richting staan en we dezelfde taal spreken.” Dat zegt Maarten Inpijn. Hij is directeur van Van Oord Asset Management. Het dochterbedrijf van de internationaal opererende waterbouwer uit Rotterdam is gespecialiseerd in onderhoud van natte infrastructuur: dijken, bruggen, sluizen, havens en vaarwegen. In 2024 verzorgde IES Asset Management een op maat gemaakte training voor het bedrijf. 

“Van Oord Asset Management is een relatief nieuwe, jonge organisatie binnen het grote Van Oord”, doet Maarten uit de doeken waarom hij IES benaderde voor de training. “We zitten in een scale-up-fase, waarbij we onze volwassenheid op het gebied van assetmanagement moeten blijven vergroten. Daar hoort bij dat we als team dezelfde taal spreken en dat we ook ons blijven ontwikkelen op het vlak van asset management.”

IES was al bekend voor Maarten: “Ze hadden ons goed geholpen bij een tender en ze helpen ons op de Afsluitdijk. Vandaar dat ik heb gevraagd of zij een opleiding voor ons in elkaar konden zetten. In eerste instantie gericht op de basisprincipes van assetmanagement.” 

Door de training is het kennisniveau verhoogd en iedereen spreekt nu dezelfde taal.

De groep bestond uit twaalf collega’s. De deelnemers hadden uiteenlopende ervaring met en kennis van assetmanagement. Van assetmanagers tot maintenance engineers en werkvoorbereiders die tenders en onderhoudscontracten schrijven. “Ik heb zelf ook meegedaan”, zegt Maarten. “Om ervoor te zorgen dat ook ik dezelfde kennis heb en dezelfde taal spreek.”

“Mijn team bestaat enerzijds uit mensen met heel veel ervaring op het gebied van assetmanagement en onderhoudsmanagement en anderzijds uit collega’s die weinig ervaring hebben. En dan hebben ze ook nog allemaal een andere achtergrond. Zo was iemand voorheen machinist op een van onze schepen en een ander heeft bij Defensie onderhoud verricht aan Apache-helikopers. Dat maakte dat er tijdens de training verschillende discussies ontstonden. Voor de één was alles nieuw en voor de ander was de stof min of meer gesneden koek. Daarom was het goed om met z’n allen over assetmanagement na te denken.”

Naast de vijf trainingssessies, in het hoofdkantoor van Van Oord in Rotterdam, was er ook een objectbezoek. “Aan een van de keersluizen in de Afsluitdijk, in Kornwerderzand”, zegt Randolph Smit. De Managing Consultant & Lead Projects bij IES verzorgde de training. “Van Oord is verantwoordelijk voor het onderhoud van die sluis.” De groep kreeg onder meer uitleg over de sluis, de spuimiddelen en de pompen.

In de training zijn vooral de basisprincipes van assetmanagement uitgelegd, vertelt Randolph. “We hebben ook praktisch geoefend met risicomanagement; om concreet aan het werk te gaan met de geleerde theorie.”

Aan het slot werd de oefenstof getest in de vorm van een game met Lego. Maarten: “Dat was leuk en hoewel het spel op zich niet erg ingewikkeld was, gaf het inzicht in de teamdynamiek. Iedereen ontving daarna een welverdiend certificaat.”

De training was heel waardevol. Er wordt al nagedacht over een vervolg.

De training is Maarten en zijn collega’s zeer goed bevallen. “Bij de evaluatie hebben we aangegeven dat we hem als heel waardevol beschouwen.” 

Er wordt al nagedacht over een vervolg. Maarten: “Nu kwam een breed spectrum aan bod van alles wat met assetmanagement te maken heeft. Het idee is de volgende keer meer de diepte in te gaan en de inhoud specifieker op Van Oord te richten: onze interne processen, het portfolio aan onderhoudscontracten dat we in beheer hebben en de wensen van onze belangrijkste klant: Rijkswaterstaat.”

Randolph vindt dat een goed idee. Hij zegt: “Bij Rijkswaterstaat wil men assetmanagement meer risicogestuurd benaderen. Het is goed om te kijken wat dat in de praktijk betekent voor Van Oord.”

“Rijkswaterstaat wil meer de regie nemen vanuit assetmanagement”, vult Maarten aan. “Ik denk dat het daarom belangrijk is dat wij goed begrijpen hoe zij dat doen en welke rol wij kunnen vervullen binnen de keten.”

Het bedrijf heeft al een hechte samenwerking met de vaarwegbeheerder. Maarten geeft als voorbeeld: “Wij doen het assetmanagement en het onderhoud van de uiterwaarden in de Rijntakken. Dat is een vrij innovatieve contract- en samenwerkingsvorm. We zitten samen met Rijkswaterstaat in één projectteam, waar je normaal twee teams hebt.”

“We kunnen altijd bij IES terecht. We beschouwen hen als een betrokken partner.”

Van Oord Asset Management zal in de toekomst vaker gebruikmaken van de diensten van IES, verwacht Maarten. “We hebben een blauwdruk: hoe doen wij assetmanagement bij Van Oord. Dan heb je het over de processen, de systemen en de organisatie. De blauwdruk moet je toepassen en blijven verbeteren. Daarin moeten de medewerkers opgeleid worden. Daar kan IES ons heel goed bij helpen.”

Bij IES kunnen we altijd terecht. Zowel voor trainingen als voor certificering voor ISO 55000, maar ook voor hulp bij tenders, bij aanbestedingen en op projecten. We beschouwen IES echt als een partner van ons. Zo staan zij er ook in: het is beslist niet een consultantbureau dat langskomt, zijn kunstje doet en dan weg gaat. Ze zijn duidelijk betrokken. Daarbij helpt het natuurlijk dat we het persoonlijk goed kunnen vinden met elkaar.”

Meer weten?

ing. Randolph Smit

Lead Projects

randolph.smit@iesbv.nl