Assetmanagement implementatie bij Regiotram Utrecht terugverdiend in minder dan 2 jaar!!

Teleurgesteld door het gebrek aan business cases voor assetmanagement implementatieprojecten, besloot Diederik dan maar achteraf een business case te maken van hun eigen succesvolle project voor Regiotram Utrecht.

Wat zijn de voordelen van het implementeren van assetmanagement? We focussen ons vaak op de technische voordelen, zoals het verbeteren van beschikbaarheid of verminderen van risico, maar er zijn ook andere triggers, zoals naleving van wet en regelgeving (compliance). En wat kost zoiets eigenlijk? En wat levert het dan op?

Bij Regiotram Utrecht was de reden voor de implementatie van assetmanagement en PAS 55 certificering het geloof dat dit de professionaliteit van de organisatie op korte termijn zou vergroten. Zoals met veel van dergelijke implementaties was er vooraf niet geëvalueerd of gekwantificeerd wat de verwachte kosten, baten of de uiteindelijke waarde van assetmanagement voor de organisatie zou zijn.

Het is echter steeds moeilijker om het top management te overtuigen om dit soort projecten goed te keuren, vandaar de steeds luidere roep om een business case op dit gebied.

“RU bespaarde acht procent op de algemene operationele onderhoudskosten in het eerste jaar na de overname van de vroegere concessiehouder. Over de volgende vijf jaar zijn deze kosten met nog eens 10 procent verlaagd, een structurele jaarlijkse besparing van bijna 20 procent”

Het project voor Regiotram heeft  zichzelf terugverdiend  in minder dan twee jaar!

Download hier het hele artikel (Engels, pdf)