IES Traint SBB in assetmanagement

SBB

SBB is de nationale spoorwegmaatschappij in Zwitserland. SBB beheert 3000 km spoor en 792 stations in bergachtig gebied, met vele tunnels, adembenemende bruggen en viaducten, naast een grote vloot aan rollend materieel. Bij SBB werken in totaal ongeveer 31.000 medewerkers. De trein is een belangrijk vervoermiddel in Zwitserland.

Opdracht

In 2014 en 2015 heeft IES samen met partner ZNAPZ de opdracht gekregen om een eerste groep beheerders en specialisten van SBB (een mooie dwarsdoorsnede van de organisatie) te trainen in assetmanagement, als onderdeel van een groter implementatieprogramma. Het doel hiervan is om de professionaliteit van de organisatie te verbeteren en nieuwe ideeën op te doen.

SBB staat bekend als een degelijk Zwitsers bedrijf met een goed track record op het gebied van punctualiteit en veiligheid. Maar Zwitsers hebben, net als Duitsers, wat minder met het Angelsaksische assetmanagement, dus er vielen wel wat zieltjes te winnen. SBB heeft IES gekozen omdat wij in staat zijn om niet alleen de brug te slaan tussen de Angelsaksische wereld en hun Rijnlandse wereld, en de training in de Duitse taal kunnen verzorgen.

Aanpak

Voor deze training hebben we ons bestaande trainingsprogramma ‘IAM Certificate in Asset Management’ gebruikt en verbouwd. De ‘IAM Certificate in Asset Management’ is ontwikkeld samen met partner IIR, die dit als open training aanbiedt op de Nederlandse markt. Het programma leidt de deelnemers in 5 modules op voor het officiële IAM Asset Management examen. Dit is een pittig online examen waarmee het kennisniveau m.b.t. assetmanagement wordt getoetst. IES is ook officieel IAM Examination Center en faciliteert de online examens van het IAM. Als je slaagt voor het examen ontvang je het internationaal erkende ‘IAM Certificate in Asset Management’.

Het trainingsprogramma voor SBB is modulair opgebouwd en biedt een breed overzicht van assetmanagement en op verzoek van SBB hebben we op sommige onderwerpen verdieping aangebracht. Deelnemers voeren per onderwerp uit de training in groepjes een assessment uit van de huidige stand van zaken bij SBB en presenteren hun bevindingen, samen met een verbeterplan en business case aan de totale groep. Alle deelnemers hebben de training afgesloten met het examen, dat we namens het IAM in Bern hebben georganiseerd. Het IAM heeft een onafhankelijk toezichthouder geregeld, want het blijft natuurlijk wel een officieel examen.

Resultaat

Het overgrote deel van de deelnemers is geslaagd dus dat is een mooi resultaat.
In 2016 gaan SBB, IES en ZNAPZ een verder vervolg geven aan deze training en gaan enkele andere groepen de trainingsronde in.

Meer weten?

ir. Diederik van Leeuwen

Technical Director

diederik.van.leeuwen@iesbv.nl