Verhogen beschikbaarheid j-lay tower – Heerema marine contractors

Opdracht

Doorlooptijd: 8 maanden

Heerema Marine Contractors opereert één van de meest tot de verbeelding sprekende vloten van grote kraan- en pijpenlegschepen ter wereld. Heerema vroeg aan IES Asset Management om voor het kraan- en pijpenlegschip De Balder eenduidige werkinstructies voor het uitvoeren van onderhoudstaken aan de pijpenlegtoren (J-lay tower) van het schip op te stellen.

Aanpak

IES heeft voor alle onderhoudstaken met een verhoogd uitvoeringsrisico werkinstructies opgesteld en deze samen met Heerema geëvalueerd. Daarna zijn de werkinstructies ingevoerd in het Enterprise Asset Management System (EAMS) van Heerema. Als resultaat van deze opdracht wordt door IES en Heerema verwacht dat bij een correcte uitvoering van de ‘nieuwe’ werkinstructies de beschikbaarheid van de pijpenleginstallatie jaarlijks met 7 dagen verhoogd wordt. De omzet van deze installatie is ongeveer € 1.000.000,- per dag.

Om te komen tot de werkinstructies is het reeds beschikbare onderhoudsconcept als basis gebruikt. Dit onderhoudsconcept is in een eerdere opdracht door IES opgesteld en beschrijft o.a. de preventieve onderhoudstaken. Op basis van een analyse van de gevolgen van het niet optimaal uitvoeren van de taak, de moeilijkheidsgraad, de kans op een storing en het gevolg van een storing maakte IES een risicoanalyse voor alle preventieve onderhoudstaken. Om te veel papierwerk te voorkomen, bekeek IES alleen de taken met een significant risico voor de veiligheid en operatie van de toren.

Resultaat

Voor alle onderhoudstaken met een verhoogd uitvoeringsrisico zijn werkinstructies opgesteld. Hiermee maakt de asset manager van het systeem de risico’s waaraan personeel wordt blootgesteld tijdens de werkzaamheden inzichtelijk.

Bron: Huisman Equipment bv